Очни лекари върнаха на 100% зрението на мъж с 15 диоптъра късогледство и перде

Сряда 19.02.2020 Източник: МБАЛ Централ Хоспитал
Очни лекари върнаха на 100% зрението на мъж с 15 диоптъра късогледство и перде

С виртуозна операция очните лекари от МБАЛ Централ Хоспитал в Пловдив върнаха на 100% зрението на 60-годишен пловдивски бизнесмен.

"Когато пристигна при нас виждаше около 30 на сто от образите. При прегледа установихме, че на лявото око късогледството му е 15 диоптъра, а на дясното - 12, а освен това има пердета и на двете", разказа началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. От пациента разбира, че носи контактни лещи от 23 години, а зрението му започва да боледува от детството, като се задълбочава с времето.

"Потърсих помощ в болница Централ Хоспитал, защото познавам отлично работата на д-р Владиадис и на неговия екип, може да се каже, че той е нашият семеен офталмолог. При него вече са се лекували до майка ми, синът ми и тъстът", разказва пловдивчанинът.

След прегледа и изследванията, завеждащият предлага единствения възможен изход - оперативно лечение с имплантиране на мека изкуствена леща. Първоначално, лекарят и пациентът обсъждат възможността да се постави по-луксозна, но в крайна сметка избират най-обикновената, защото необходимият диоптър е доста висок, а не всички фирми произвеждат от него.

"Бях много доволен, когато сутринта след операцията установихме, че зрението на лявото око е възстановено на 100 процента", коментира д-р Власиадис. А сега казва, че е щастлив, защото болният приема отлично импланта.

Заедно с пациента вече са избрали дата за втората операция - в началото на март.